Șase cărți pe care musai le voi citi în 2016

Iată că haosul își agită iar țîțele în jurul meu, turbarea împroașcă spumele ca pe zăpada artificială, am bulit laptop-ul, facturile încep să-mi vină pe cap, cafeaua e pe ducă, iar eu cred că m-am îngrășat, că începe să mă tragă curul numa-n scaun sau canapea. La citit adică. După un start excelent, cu trei cărți (Ritualul Înaltei Magii, opera maestrului Eliphas Levi, Autobiografia lui Lemmy Kilmister și Ucenicul arhitectului, de Elif Șafak) date gata-n primele șase zile ale anului, am zis să fac o listuță cu ce vreau musai să ronțăi mai departe, pentru că se vor aduna oricum vrafuri de volume și nu vreau să mi se urce-n cap. Ordinea e după cum mi-a venit la zicere, iar dacă vreți cumva să mi-o luați înainte și să comandați cărțuliile, click pe poză.

 

De la delicioasa și cocheta editură Baroque Books & Arts, kitul de supraviețuire în literatură Lit Kit, de Sandra Newman

„Pornită în misiunea de a repune marile opere la locul cuvenit, Sandra Newman oferă un ghid de lectură fără pereche, purtându-şi cititorii, în bucle ludice şi erudite, printre delicatese literare captivante, de la grecii antici pe drumul spre modernism, trecând prin paralele între Rabelais şi Southpark, Jane Austen şi Sex and the City, Jonathan Swift şi Jon Stewart, dezvăluind umorul original şi pericolele care au lansat marii autori spre celebritate. Bijuterii pop culture, poveşti cu farse literare, ironii ale sorţii ce i-au copleşit pe titani şi cronici proaste pentru volume ce aveau să devină clasice.”

 

Jurnal de lectură, de Alberto Manguel

Tot de la Baroque Books, și promițînd un desfrîu literar, Jurnal de lectură de Alberto Manguel.

„Manguel, cetăţean canadian, locuieşte în prezent într-o mică localitate franceză din regiunea Poitou-Charentes, unde a cumpărat o fostă casă parohială, pe care a transformat-o într-o enormă bibliotecă personală, ce-i găzduieşte cele peste treizeci de mii de volume. Gândirea profundă se asociază cu o mână uşoară şi cu darul povestirii învăluit în charisma scrisului. De o cordială erudiţie, Manguel rămâne un profet al lecturii. Asemenea unui preot sau credincios inspirat, el ne invită să trecem pragul copertelor – pentru a descoperi minunea cărţilor, minunea care ne face oameni deplini.”

cavalerul celor șapte regate, george r.r. martinPentru că e cu dragoni, iar eu mă simt cam solzoasă, vreau să citesc de la Nemira Cavalerul celor șapte regate de George R.R. Martin. Și cred că o are A Hoardei, adică pot s-o împrumut, cum ar veni 🙂

„Cu o suta de ani inainte de Urzeala Tronurilor, doi eroi neobișnuiti bântuiau prin Westeros…Înainte de Tyrion Lannister si Podrick Payne, au fost Dunk și Egg. Sir Duncan cel Înalt, un calaver novice, dar curajos, își întrece rivalii cel puțin prin statură, dacă nu prin experiență. Alături de el se află varianta lui în miniatură, Egg, un băiat al cărui nume adevărat (ascuns de toți cei pe care-i întâlnesc) este Aegon Targaryen. Deși eroi mai neverosimili nu se găsesc în tot Westerosul, cei doi au în fața lor aventuri extraordinare, în mijlocul intrigilor regale, al răufăcătorilor și al celor înnebuniți după putere.”

Stephen King, Mr. MercedesDupă ce-o să citesc Mr. Mercedes, de Stephen King (pentru care a cîștigat Edgar Award, în 2015), o să i-o împrumut maică-mii, să vadă exact de ce nu vreau eu să conduc mașini. Că o să mă apuc să calc cu inima ușoară nevinovați, ca-n Carmageddon!

„În orele friguroase ale dimineții, sute de șomeri disperați se așează la coada unui târg de joburi într-un oraș din Midwest. Din senin, șoferul unui Mercedes furat sparge mulțimea și îi calcă pe oamenii nevinovați care așteptau la porțile târgului, apoi dă cu spatele și îi atacă din nou pe cei rămași în picioare. Opt oameni sunt uciși și alți cincisprezece sunt răniți. Ucigașul fuge de la locul faptei.”

scrisoare de dragoste în scriere cuneiformăO s-o mai citesc p-asta albastră de la Curtea Veche,  Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă, de Tomas Zmeskal, uite-așa, pentru că pare complicată și cu dragoste în titlu, o s-o păstrez pentru vreo ovulație mai dificilă.

„Ce-ar putea avea în comun saga unei familii din Cehoslovacia comunistă, clonarea lui Hitler, muzica lui Haydn, organizarea expoziţiilor universale la Praga, un jefuit ce coalizează cu jefuitorul în noaptea invaziei din 1968, crapul de Crăciun şi străvechea civilizaţie a hitiţilor?”

 

parul venerei, mihail șișkinDe cînd m-a tăiat Scrisorar foarte fin, am zis că mă arunc pe Șișkin orice-ar fi, să nu-mi scape. Așa că, dragă Părul Venerei, ai grijă că m-am cam împlinit.

„Un interpret din limba rusă la un birou elveţian pentru azilanţi, străduindu-se să se adapteze la cea mai bună dintre lumile posibile, este bântuit de toate poveştile pe care le aude.”

 

 

 

 

 

 

Aș putea să tac sau să zic:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s