Un motan pe nume Bob

Pisicile sunt tare bune la casa omului. Mai ales dacă nu-și fac nevoile pe canapea. Îți torc în ureche, țin de cald, vorbesc o grămadă, te sfidează exact când începi să te crezi buricul pământului, îți aranjează hainele din dulap în afara dulapului, te mușcă de nas cu gurița aia care pute infect a whiskas ca să înțelegi de ce e bine să te speli pe dinți. Muriel Spark zicea că mâțele fac bine la concentrare. Uite, asta e din Departe de Kensington, când îi dădea sfaturi despre scris unui general:

„Dacă veți sta singur cu pisica în încăperea în care scrieți, pisica va sări pe birou și se va cuibări tacticoasă sub lampă. Lumina lămpii îi oferă pisicii o mare satisfacție. Pisica se va cuibări acolo cu seninătate, o seninătate care depășește orice înțelegere. Și, în timp ce lucrați la birou, calmul pisicii va ajunge să vă afecteze și pe dumneavoastră, iar toate elementele perturbatoare care vă împiedică să vă concentrați se vor risipi, permițându-i minții să devină din nou stăpână pe situație. Efectul pisicii asupra concentrării este remarcabil, un mister.”

E drept că memoriile scrise de general sub efectul cotoiului Morocănilă sunt teribil de plictisitoare, dar unde ați mai văzut pisici care să scrie cărți? Ele ajută,  cum a zis Muriel, doar la concentrare. Hm, numai atât? Dați-mi voie să vi-l prezint pe Bob. Sau, și mai bine, să vi-l prezinte prietenul lui, James Bowen, în cartea mustăcioasă Un motan pe nume Bob, despre care am scris aici, pe Hyperliteratura.

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. kaamsilph spune:

    seamana putin, pe alocuri, cu povestea din inside llewyn davis, poate ai vazut filmul.
    ptr mine, pisica pisicilor ramane behemoth al lui bulgakov. mi-am imaginat fiecare scena cu motanul ala, fiecare gest, vocea, mersul, tot. si cand ma apuca rasul din senin, este ptr ca imi aduc aminte cum s-a suit el in tramvai si a cerut bilet cu atata naturalete :))

  2. n-am văzut dar văd filmul cela cât de curând, come on, frații Coen și un cotoi?! deliciu. și da, behemotzel este motanul arhetipal, acu-mi dau seama că nu trebuia să-mi botez proaspătul pisic mordor, ci behemoth. îl bag în căldare să-l botez! 😀 muhaahahhaaaa

  3. kaamsilph spune:

    behemotzel :)))) cand duci pisoiul la veterinar si ii spui pe nume, sa fii pregatita ptr momentul de incremenire a veterinarului :))

Aș putea să tac sau să zic:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s