O noapte între sâmbătă seara și duminică dimineața

Lui Arthur îi place ca viața să fie periculoasă.

alan sillitoe De opt ani lucrează la strung, e ușor metrosexual și cel mai bine se pricepe la femeile măritate cu soți lenți. Unde se vede peste cinci minute? Într-un loc cu zarvă și bere, unde va bea câte o halbă în maxim o pagină, cât vrăjește o duduie. Arthur leșină dacă bea șapte ginuri și unșpe beri sau dacă îl bat soldații furioși că le strică nevestele. Pe una a stricat-o așa de tare că a pus-o să facă baie în gin fierbinte și să se umple cu gin și pe interior, doar-doar repară stricăciunea de câteva săptămâni. Dar ea nu s-a supărat, nu s-a supărat nici când l-a împărțit cu soră-sa, dar s-a supărat bărba-su suficient și pentru ea. În fine, gelozii postbelice.

Ce nu pricep eu este cum de fiul Brendei, una din soțiile care îi făceau lui Arthur viața de strungar mai plăcută, nu spune lu’ taică-su că vine unul la ei acasă și doarme cu mă-sa când e ăla în tură de noapte sau de weekend. Cum poate Arthur să iasă vineri seara în oraș spălat pe piept și la subraț, îmbrăcat frumos ca un dandy, dar nespălat la coaie. Cum reușește să bea o halbă de bere din trei replici.

Ce înțeleg foarte bine este dorința aia intempestivă de-a distruge toate televizoarele  îndobitocitoare din jur. Înțeleg cum își lasă gândurile să caute amintiri trecute și fantezii viitoare în timp ce strungărește la uzină. Înțeleg cum crede ce spune când spune că nu se va căsători la biserică, asta dacă se va căsători. Și cum tânjește după căldura patului unei femei, pe care o obține încropind mai multe paturi, ca într-un puzzle lipicios. Înțeleg că nu trebuie să-i lași să te doboare, că dacă ești rebel nu ai cum să fii altfel decât rebel, până când nu mai ești, și că Arthur e un țap afurisit care încearcă să i-o tragă lumii pentru că asta face și lumea.

Unele chestii le mai înțeleg și eu.

Aș putea să tac sau să zic:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s